top of page
A5660C1E-B903-45E3-984E-E28F771322ED.jpeg

Gezonde financiën

9C46C9B1-5505-472D-99AB-6D53F50D0099.jpeg

Maakt geld gelukkig?

Geld maakt niet gelukkig, maar het kan een hoop dingen in het leven makkelijker maken. Onafhankelijk van het inkomen kunnen we door verstandig om te gaan met onze financiën meer rust hebben in het dagelijks leven.

 

Stress als gevolg van schulden of andere financiële problemen kunnen elkaar in rap tempo versterken. Door de onrust maken mensen minder rationele beslissingen welke veelal een negatief effect hebben op hun gezondheid. Wanneer een ongezonde financiële situatie niet op tijd herkend en aangepakt wordt kan de negatieve spiraal snel intreden.

 

Overzicht, duidelijkheid en een haalbaar financieel plan brengt rust. Het stelt ons in staat om betere keuzes te maken en voorbereid te zijn op de toekomst.

Het geeft mogelijkheden om op nieuwe plekken te komen, nieuwe dingen te leren en wellicht maken we nieuwe waardevolle connecties.

 

Je financiën op orde brengen is wellicht één van de belangrijkste aspecten om een gezond leven te kunnen leiden. Heb je financiële problemen? Pak ze dan zo snel mogelijk aan en zoek indien nodig hulp. Ook als het je financieel voor de wind gaat is het verstandig om een goed overzicht te houden op je situatie.

Hoe is mijn gezondheid afhankelijk van mijn financiële situatie, wat betekent het om op een gezonde manier met je financiën om te gaan en waar kan ik hulp vinden als ik dit nodig heb?

Financiële valkuilen

Meer geld uitgeven dan je hebt

Het klinkt simpel, maar veel mensen hebben een gebrek aan overzicht van hun inkomsten en uitgaven. Als je niet goed oplet kan de balans zomaar de verkeerde kant uitslaan.

Onvoorziene kosten

Je wasmachine, telefoon of andere spullen die je dagelijks gebruikt kunnen stukgaan. Als je er afhankelijk van bent wil je deze snel vervangen zonder jezelf in de schulden te hoeven steken.

Onverwachte veranderingen

Denk hierbij aan het plots verliezen van je baan of (even) niet meer kunnen werken. Hierdoor heb je (tijdelijk) minder inkomsten en dat kan voor problemen zorgen als je uitgaven gelijk blijven.

Onterechte vergoedingen laten doorlopen

Door het niet op tijd stopzetten van sommige toeslagen, of bijvoorbeeld je studentenreisproduct, bouw je zonder dat je het door hebt schulden op.

483023B4-7818-410B-B87F-92711EE81F50.jpeg
2945F766-FC93-48E4-9117-C5FB5BDCE4B2.jpeg

Grip op geld

Start met overzicht

Een goed beeld vormen van je inkomsten en uitgaven staat aan de basis van fitte financiën.

Zorgvuldige administratie

Vind een goede routine in je administratie. Hieronder vind je een stappenplan om je daarbij te helpen:

  1. Dagelijkse (digitale) post openen.

  2. Wekelijks administratie bijwerken en betalingen doen.

  3. Maandelijks bijzonderheden doornemen (met je partner).

  4. Jaarlijks administratie grondig opruimen.

Plan vooruit

Maak een week-, maand- en jaaroverzicht van de inkomsten en uitgaven. Dit is meteen een mooi moment om te kijken waar je op kunt besparen.

Spaar structureel

Probeer maandelijks 10% van je inkomen te sparen zodat je genoeg opzij hebt staan als het even tegenzit.

Iedereen heeft met geld te maken

Doordat we moeilijk over geld praten is het lastiger om elkaar te helpen. Doorbreek het taboe en maak het bespreekbaar. Of je nu elkaar helpt om uit de schulden te komen of om je financiën te optimaliseren. Door te leren over geld, creëren we prettigere omstandigheden om te leven.

Financieel fit worden?

Begin met de 60-30-10-regel

Sparen

Vrije tijd

  • Shoppen

  • Eten

  • Hobby's

Noodzakelijk

  • Huis

  • Boodschappen

  • Gas, water & licht

  • Zorgverzekering

  • Vervoer

  • Telefoon

Pie Teylingen.png

Praktische tips

noun_One_2817999.png

Maak weekbudgetten

Het is makkelijker om je financiën per week te controleren dan per maand.

noun_two_2818001.png

Ga schulden niet uit de weg,

maar pak ze aan

Heb je betalingsachterstanden maak het zo snel mogelijk bespreekbaar zodat een plan gemaakt kan worden om het aan te pakken.

noun_three_2818000.png

Houd je uitgaven

en inkomsten bij

Het ouderwetse huishoudboekje of apps geven je hier inzicht in.

Hulp nodig bij jouw financiën?

Beginnende schulden? Met een goed plan kom je eruit. Op deze website kun je zelfstandig in zes stappen een realistisch aflosplan maken.

Hier kun je veel informatie vinden over bijvoorbeeld financiële opvoeding, kosten van studeren, de voor- en nadelen van lenen en het hoe en wat van hypotheken. Ook kun je met gratis rekentools berekenen wat de ideale spaarbuffer is in jouw situatie. Krijg persoonlijk budgetadvies op basis van jouw inkomsten en uitgaven.

Dyme is een app die je vaste lasten in een overzicht plaatst, onnodige abonne-menten voor je opzegt en adviseert hoe je kunt besparen op bijvoorbeeld je energierekening. Het is een voorbeeld van een app die je kunt gebruiken om je financiën meer te structureren en geld te besparen. Tegenwoordig hebben veel banken ook een overzicht van je uitgaven in de app staan.

bottom of page