top of page
A5660C1E-B903-45E3-984E-E28F771322ED.jpeg

Veerkracht en balans

Pando Network_Sheim_CZF8196_Corine Zijerveld Fotografie(c)2022.jpg

Gezond stressen &
kwalitatief ontspannen

Bijna iedereen heeft wel eens een stressreactie ervaren. Bijvoorbeeld het moment voor een sollicitatiegesprek, enkele seconden voor een wedstrijd of wanneer we in een gevaarlijke verkeerssituatie terecht komen. Je voelt letterlijk je hart in je keel zitten en je bent volledig alert. De stress stelt ons in staat om met de situatie om te gaan. Hebben we het eenmaal achter de rug dan is er tijd nodig om te herstellen.

 

Korte en intensieve stress kan dus ontzettend nuttig zijn wanneer we het nodig hebben. Het wordt pas een probleem wanneer de stress continu aanwezig is en we geen momenten van rust en herstel hebben. Daar ligt dan ook onze grote uitdaging. We zijn zo gewend geraakt aan stress dat het “normaal” is geworden.

In onze moderne manier van leven hebben veel mensen constant een gevoel van een “klein beetje” stress. Het is stress die niet direct op de voorgrond aanwezig is, maar wel de hele dag in ons achterhoofd meespeelt. Dit zorgt ervoor dat we continu ‘aan’ staan, waardoor we niet of nauwelijks herstellen.

 

Wanneer stress en ontspanning – herstel – elkaar goed afwisselen, zijn we weer-baarder tegen de uitdagingen die het leven met zich meebrengt. Zodra dit evenwicht ontbreekt kunnen we klachten ervaren als gevolg van langdurige stress.

 

Wat zorgt er voor deze chronische stress, hoe kan ik daarmee omgaan en wat zijn manieren om kwalitatief goed te ontspannen?

Hard werken

Hard ontspannen

Breng beweging in je werk

Probeer elke twee uur op te staan en 10 minuten te bewegen. Haal bijvoorbeeld samen koffie met je collega's, maak een lunchwandeling en houd je vergaderingen staand.

Werk met aandacht

Zorg dat je zo min mogelijk afgeleid wordt tijdens het werken. Zo kost het minder energie, ervaar je meer focus en krijg je meer plezier in je werk. Denk na over hoe je omgaat met e-mails, telefoon en andere notificaties.

Pauze = pauze

Gebruik je pauze om even op te laden. Dit gaat het best zonder scherm en elektronica. Neem een momentje voor jezelf, haal een frisse neus of maak een praatje met collega's.

Ritme geeft rust

Een gezonde routine rond slaap, voeding en beweging geeft ons lichaam en geest rust. Het gezegde 'rust, reinheid en regelmaat' is zo gek nog niet.

De kunst van niksen

Even niks doen is makkelijker gezegd dan gedaan. Probeer eens zonder enige vorm van afleiding tot rust te komen en je zult ervaren hoe snel je batterij weer oplaadt.

Daag jezelf creatief uit

Hoofd uit en met je handen aan de slag geeft vaak veel voldoening en plezier. Klussen in je eigen huis, het maken van een schilderij, dingen bouwen, creëren en ontwerpen; het zijn allemaal gezonde manieren van ontspannen.

Hoe kan ik kwalitatief ontspannen?

Kwalitatief goed ontspannen is voor veel mensen een grote uitdaging. Hieronder staan concrete tips om mee aan de slag te gaan.

noun_Tree_2676358.png

Ga naar buiten, de natuur in

De natuur heeft een positief effect op ons mentale welbevinden. Na 20-30 minuten wandelen in de natuur gaat ons stresshormoon omlaag, ons probleemoplossend vermogen en creativiteit gaan omhoog. Deze effecten zien we niet als we gaan wandelen in een bebouwde omgeving.

noun_hobby_3067006.png

Sport, muziek maken, hobby's, koken

Een hobby om je vrije uren mee in te vullen stimuleert je creatief denkvermogen en vermindert stress. Jezelf ergens in kunnen verliezen zonder scherm is een waardevolle toevoeging.

noun_sleep_935920.png

Slaap is de basis voor herstel

 

Probeer een ritme van slapen en opstaan te vinden waarbij je 7-8 uur slaapt. Houdt elektronische schermen met blauw licht buiten de slaapkamer en kijk 1 uur voor het slapen gaan niet meer op een scherm.

noun_Electronics_1180247.png

Bewust omgaan met elektronica

Telefoons, televisie en laptops vormen steeds vaker een risico voor onze gezondheid. Het leidt tot meer zitten, minder tijd in de natuur, verminderde sociale interactie tussen ouders en kind, minder ontspan tijd en verstoorde slaap. Wees je bewust van je schermtijd en hoe het je mentale en fysieke welzijn beïnvloedt.

noun_yoga_2124411.png

Meditatie en yoga verminderen stress

Vele wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat mediteren en yoga een positief effect hebben op focus, concentratie, zelfvertrouwen en beter omgaan met stress. Het heeft zelfs een verjongend effect op ons DNA. Je hoeft geen prof te zijn, want bij beginners die 10 minuten per dag gingen mediteren werden deze effecten al na een paar weken gezien.

bottom of page